Wat jij kunt leren van mijn bewijsdrang

 In Stress

Onbewust gedrag

In Leiden heb ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd op HBO-niveau.

Wat ik vooral van deze studietijd geleerd heb, is dat je de lat niet te hoog moet leggen voor jezelf. Tijdens mijn studie in Leiden had ik een enorme bewijsdrang naar mijzelf en mijn omgeving. Ik wilde zo graag mijn diploma dat alles hiervoor uit moest wijken. Waar deze bewijsdrang vandaan kwam, weet ik niet. Wellicht met mijn pestverleden wat me altijd klein heeft gehouden en ik nu wilde bewijzen hoeveel ik waard was.

 

Bewijsdrang

Door die bewijsdrang stond mijn hele leven in het teken van mijn studie. Ontspanning had ik veel te weinig en terugkijkend zijn dit de eerste symptomen geweest van mijn overspannenheid en stressklachten, wat een klein jaar later tot uiting kwam.

Ik weet nog goed dat ik op maandag altijd al moe was. En dan moest de week nog beginnen.

Terugkijkend was een dieptepunt dat ik dacht ‘als ik in het ziekenhuis kom, heb ik tenminste rust’. Om je gerust te stellen: ik wilde geen groot ongeluk, maar vooral even lekker helemaal niks moeten.

 

Overstap naar MBO

De HBO-studie was gewoon teveel voor mij en dat heb ik te laat geaccepteerd. Ik had teveel dingen te doen en kon het bijna niet meer overzien. Ik had 4 dagen stage, schoolopdrachten en heel veel verslagen. Bij mijn klasgenoten zag ik niet de stress die ik wel had. De stage heb ik uiteindelijk niet gehaald en dit was een behoorlijke klap in mijn gezicht. Het was namelijk al de tweede keer en daardoor een nog grotere deuk in mijn zelfvertrouwen. Na lang nadenken heb ik toch de overstap naar MBO geaccepteerd, omdat ik niet langer op mijn tenen kon blijven lopen.

 

De lessen die ik hieruit geleerd heb zijn:

  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf
  • Er is meer in het leven dan een diploma behalen
  • Zorg voor genoeg ontspanning en leuke dingen

 

En, heb jij bewijsdrang (gehad)? Wat heb jij ervan geleerd?

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0

Start typing and press Enter to search